Bones festes

Un treball de Ricard Jordà Roig i Joana Casas Poves

Bones festes sorgeix de la sensació de xoc de trens que vàrem sentir als carrers del Nadal del 2020: l’estat d’ànim després de mesos de greu crisi sanitària i econòmica derivada de la Covid-19 enfront de les campanyes comercials que incitaven al consum apel·lant a uns valors tradicionalment associats a les festes nadalenques. Els carrers decorats que altres anys inspiraven alegria ara resultaven interrogatius, paradoxals.

Inclou més de cinquanta imatges, una col·lecció de postals de Nadal i una banda sonora que vàrem compondre deconstruint nadales populars, un conjunt de materials per mostrar els inputs que rebíem mentre passejàvem: des de figures humanes entre aparadors i llums de Nadal, fins a frases que van d’eslògans comercials com “caminem junts” a una pintada que proclama que “el virus és el capitalisme”. El nou context per si sol qüestionava i resignificava tot.

Bones festes (Felices fiestas) surge de la sensación de choque de trenes que teníamos mientras caminábamos por las calles de la Navidad de 2020: el estado de ánimo después de meses de grave crisis sanitaria y económica derivada de la Covid-19 frente a las campañas comerciales que incitaban al consumo apelando a unos valores tradicionalmente asociados a las fiestas navideñas. Las calles decoradas que otros años inspiraban alegría ahora resultaban interrogativas, paradójicas.

El proyecto incluye más de cincuenta imágenes, una colección de tarjetas navideñas y una banda sonora que compusimos deconstruyendo villancicos populares, un conjunto de materials para mostrar los inputs visuales que recibíamos mientras paseábamos, desde figuras huamnos entre escaparates y luces de Navidad, hasta frases que van de eslóganes comerciales como “caminemos juntos” a una pintada que proclama que “el virus es el capitalismo”. El excepcional contexto por si solo cuestionaba y resignificaba todo.

.

Muntatge a la Galeria Tres-e-u de Vic.